Blog

28 aug

28 augustus 2015

Wat moet er op de cover? Die vraag kent elke redactie, uitgever of vormgever. Het antwoord geeft de doelgroep zelf op de vraag: “Waar kijk jij graag naar?”

Doelgroep: 3 mannen + 1 vrouw
Bij een consumentgerichte commerciële organisatie ontstond een tumultueuze discussie over de vraag: “Wat moet er op de voorkant?” Voor die ‘voorkant’ en de rest van de pagina’s had ik de eindredactie verzorgd.
Ter achtergrond: de doelgroep kende vier persona’s: 3 mannen waarvan 1 van rond 55 jaar en 2 rond de 40-45 jaar en een vrouw tussen 40-45 jaar. Meerderheid? Man! Dus, zo werd er gedacht, we zetten een frisse, gezonde, levenslustige doch ietwat rijpe meneer op de cover. Zo ziet de meerderheid van de lezers er immers ook uit. De lezer herkent zich en pakt de uitgave sneller ter hand. Zo dacht het ene kamp.

Kind-dier-vrouw-man
Ik zat in het andere kamp. Van mijn eerste en enige baas ooit (uitgever van een vernieuwend huis-aan-huisblad) leerde ik bij het selecteren van beeld de volgende riedel: “Kind – (jong) aaibaar dier – vrouw – en als je echt niks kunt vinden doe dan maar een man.”
Mijn analytisch ingerichte brein stelde vragen: “Hoezo?”, “Waarom.” Ik kreeg een simpel antwoord in de vorm van een vraag: “Waar krijg jij een glimlach van?”

Riedel
Die riedel paste ik dus ook (weer) toe in bovengenoemde discussie. Kind valt af want daar ging de bundel in het geheel niet over. Dier sloot al helemaal niet aan bij het onderwerp. Vrouw en man dan weer wel. En dan is de keus bij de doelgroep van 3 man plus 1 vrouw snel gemaakt: vrouw. En dan graag een die net een tikje jonger is dan de mannelijke persona’s, want die ziet hij graag. Dus zou mijn opdracht aan de beeldredactie of het reclamebureau zijn: zoek een frisse, gezonde, levenslustige doch ietwat rijpe vrouw.

Lachrimpels
Onlangs verscheen de uitgave met voorop een enthousiaste, gesoigneerde, levenslustige vrouw. De ideale echtgenote of minnares, maar ook de gedroomde zus of vriendin. Er verscheen een glimlach rond mijn lippen. Mijn ietwat rijpere, mannelijke collega keek mee. Ik zag ook zijn lachrimpels.

Welke keuzes maak jij als het om beeld gaat? Wat zou jij in bovenbeschreven voorbeeld op de cover plaatsten?

Reacties

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.

*